Blog

Az Álmatlanság és alvászavar lehetséges hátterei

Dr. Hornung Ákos Kálmán
2023.12.08 13:18
Az Álmatlanság és alvászavar lehetséges hátterei

Ha este képtelen elaludni, reggel pedig alig bírja elindítani a napját, vagy rendszeresen felébred éjszaka és nem tud visszaaludni az már rövid távon is megnehezíti a mindennapi teendőket, hosszabb távon pedig az egész életmódra veszélyes lehet. Az egész napos kialvatlan bolyongás folyamatosan csökkenő teljesítményt eredményez a munkában és a személyes életben egyaránt. Az álmatlanság és alvászavar hátterében több ok állhat.

 

Álmatlanság és alvászavar a mindennapokban

Az alvászavaroknak rengeteg formája és súlyossága előfordulhat. Némelyik közülük már patológiás rendellenesség és orvosi segítséget kíván, más esetekben inkább életmódváltásra, alvási szokások módosítására, vagy egyéb tápanyagbevitelre lehet szükség. Bárhogy is legyen, testünknek szüksége van körülbelül 7-8 óra alvásra, bár ez egyénenként meglehetősen eltérő. Sok híres emberről tudjuk, hogy az átlagtól erősen eltérő alvási szokásokat tartanak fenn. A híres amerikai énekes, Mariah Carey például saját elmondása szerint gyakran 12-15 órát alszik párologtatókkal körülvéve, hogy az énekhangja megfelelő maradjon. Az egykori amerikai elnök Donald Trump pedig sokszor megelégszik 3-4 óra alvással is, de nem volt ez másképp a 16.századi zeneszerző Amadeus Mozart esetében sem, a híres író Franz Kafka pedig bármikor tudott aludni csak este nem.

Itt van egy érdekes táblázat híres történelmi személyiségek, írók, filozófusok, politikusok és tudósok ismert alvási szokásairól:

 

 

Bár ahogy a táblázatból is látszik sokan sokfélén szeretünk aludni, a szomorú valóság az, hogy a legtöbbünknek a 8-órs munkaidő és a családi kötelességek fényében kell meghatároznunk az alvásidőt, ami sokszor gyökeresen ellene megy annak, ami a természetes személyes álomciklusunk lenne. Ha a szervezet egész életünkben számára idegen ciklusban kell hogy pihenni próbáljon az felborítja a belső egyensúlyunkat és a normális napi, vagyis cirkadián ritmusunk szenvedi meg ezt a természetellenes életmódot.  Az alvászavarok és álmatlanság valamilyen formája Magyarországon majdnem minden negyedik embert érint.

 

  Ha szeretne értesítéseket kapni hasonló bejegyzésekről a jövőben, feliratkozhat a hírlevélre ide kattintva.

A kialvatlanság egész napunkra rányomja a bélyegét, és teljesítményünk a napi feladatok elvégzésében, de még a szórakozásban és akár a nemi életben is érezteti hatását.

  • A kialvatlanság rombolja az emlékező képességet, a fókuszt, a koncentrációt és általánosan lassítja a problémamegoldásunkat.
  • Ez egy veszélyes munkahelyen akár balesetekhez is vezethet, ami újabb kockázati tényező.
  • Kifejezetten veszélyessé teheti a vezetést, a közutakon a kimerültségre volt visszavezethető a személyi sérülést okozó balesetek nagyjából 17%-a!

Leggyakrabban több tünet kombinációjából áll össze az alvászavar és ez is emberenként eltérő, ezért is lehet annyira bonyolult harcolni ellene.

 

Az öt módszert tartalmazó részletes leírást, amiben kifejtem milyen egyszerű praktikákkal és kisebb életmódbeli változtatásokkal javíthat az alvásminőségen még kérheti ingyenesen ide kattintva.

 


Mik lehetnek az alvászavar okai?

Leggyakoribb probléma a mindennapi stressz, az állandó rohanás, az időhiány, a rendszertelen időbeosztás. Persze ez nem túl beszédes és önmagában nem is lehet vele mit kezdeni, hiszen aki a mai világban nem stresszel az valószínűleg nincs is életben. Talán annyit tehetünk, hogy komolyan végig gondoljuk, mik azok a stresszes helyzetek az életünkben, amikbe szokásokból fakadóan beleállunk, pedig nem is volna valóban szükséges.

Nézzük át a naptárunkat. Ha erre az a gondolat ötlik a fejébe, hogy „de hát nincs is naptáram”, akkor ideje beszerezni egyet. A stressz csökkentésének a legjobb ellenszere a rendszerek kiépítése, aminek az időbeosztás az egyik alapja. Nem is beszélve arról, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a napi teendőink fizikai kipipálása egy papíron elégedettséggel és nyugalommal tölt el, mert dopamin felszabadulást idéz elő és egy pszichológiai lezárását teszi lehetővé a napunknak.

Ne felejtsük el, hogy a naptárba nem csak munkát írjuk bele, de a kikapcsolódást és a családdal töltött időt is, amit aztán be is tartunk, és a telefonunkat közben kikapcsoljuk.

 

Az egészségtelen táplálkozás másik alap probléma, amit valószínűleg már ma is olvasott valami egész más rossz dologgal kapcsolatban. Az étkezés egész társadalmunkban, és főleg a magyar társadalomban borzasztóan rosszul beidegzett. A zsíros, szénhidrátdús ételekből púposra rakott tányérok és a sokszori repeták országa vagyunk.  

Magyarország az elhízott lakosság százalékában a hatodik helyen áll AZ EGÉSZ VILÁGON. a lakosságunk több mint fele elhízott!

A túl zsíros és fűszeres ételek túlzott fogyasztása szív és érrendszeri problémákon kívül az emésztésünket is hazavágja, ami pedig nagyon könnyen ébren tud tartani egész éjszaka. Az ízfokozók és színezékek egy része pedig a koffeinhez hasonló hatásokat képes gyakorolni.

mozgásszegény életmód, és ülőmunka erre még rátesz egy lapáttal. Őseink egész nap úton voltak, az archeológusok szerint egy kőkorszaki ember, - és mi genetikailag azóta szinte semmit sem változtunk! – napi 15-20 kilométert tett meg élelem után kutatva, ennek egy jó részét az elejtett zsákmánnyal a hátán.

Ausztráliában nemrég találtak egy 20ezer éves lábnyomot, aminek vizsgálatakor arra jöttek rá, hogy a vadászó ősünk 37km/órával futott, vagyis egy modern olimpiai sprinter szintjén, csak épp mezítláb és laza homokban tette ezt. A mi testünk ugyanerre lenne képes annál kevesebb táplálékkal, mint amit beviszünk, ugyanakkor mi egész nap ülünk a monitorok előtt.


A betegségek sajnos szintén kiveszik a részüket az egyenletből, és ez ellen sokszor nagyon nehéz bármit tenni, ha egyszer már kialakultak. Leggyakrabban a cukorbetegség és magas vérnyomás nehezíti meg a mindennapokat, de a légzőszervi betegségek és az orrban vagy garatban keletkező elváltozások is okozhatnak alvási nehézségeket. Ha már betegségeknél tartunk, a sokszor még mindig nem eléggé komolyan vett depresszió is komoly kiváltó oka lehet az alvászavarnak. Durva pszichés szenvedést és kilátástalan szorongást képes kiváltani, ami lehetetlenné teheti az elalvást.

Alvás-ébrenlét ciklus zavarai

Akut módon a több műszakos munkát végző, vagy több időzónán keresztül utazás válthatja ki a napi, vagyis cirkadián ritmus felborulását. Ilyenkor a szervezetünk nem tudja megmondani milyen napszak van, ez pedig folytonos kimerültségben jelentkezik. Ugyanakkor a belső óránk felborulhat hosszú távú rendszertelen pihenés miatt is. Ilyen esetben érdemes kipróbálni a saját fejlesztésű Cirka-Diána gyógynövény komplexünket a biológiai ritmus helyreállításához.