Blog

A vitaminhalmozás hátulütői - Az A és D ellentét

Dr. Hornung Ákos Kálmán
2023.09.29 10:28
A vitaminhalmozás hátulütői - Az A és D ellentét

Az egytablettás multivitaminok problémái főleg abból erednek, hogy több vitamin és ásványi anyag valójában nem működik jól együtt, és egyszerre elfogyasztva nem tudják hatékonyan ellátni feladataikat a szervezetben.

A D-vitamin jól ismert a csontok egészségének megőrzésében betöltött szerepéről a kalcium és a foszfor belekben történő felszívódásának szabályozásában. Részben a bőrben szintetizálódik a napfényből származó ultraibolya B (UVB) sugárzás hatására, másrészt táplálékforrásból, főleg vöröshúsokból származik. A D-vitamin aktív formája, a kalcitriol kölcsönhatásba lép a D-vitamin érzékeny receptor fehérjékkel (VDR-ekkel) különböző szövetekben, irányítja a génkifejeződést és befolyásolja az immunválaszt és a sejtosztódást.

Az A-vitamin kulcsfontosságú a látás, a sejtek fejlődése, az immunrendszer működése és az embrionális fejlődés szempontjából. Főleg a normál étrend részeként visszük be, retinoidok (előre előállított A-vitamin) vagy A-provitamin karotinoidok formájában, amelyek aktív formákká, például retinollá alakulnak. A retinol, miután bekerült a sejtekbe, kötődik a retinoid X receptorokhoz (RXR) és a retinsav receptorokhoz (RAR), szabályozza a génkifejeződést és a sejtfunkciókat.

 

Próbálja ki most a Harmony Lab saját fejlesztésű kétfázisú gyógynövény és vitamin komplexét, a biológiai ritmus szabályozó Cirka-Diánát, melynek tervezésekor odafigyeltünk az ehhez hasonló kölcsönhatásokra is!

Gátlási mechanizmusok:

A D-vitamin és az A-vitamin közötti kölcsönhatás közös anyagcsereútjuk, a retinoid anyagcsere körül összpontosul. Mindkét vitamin ugyanazon enzimeket veszi igénybe, ami a két vitamint egyszerre bevéve versengéshez és hatásuk gátlásához vezethet. Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin magasabb szintje fokozhatja ezen enzimek termelését, felgyorsítva a retinoidok átalakítási folyamatait ezzel csökkentve a szervezetben való felhasználásukat. Ez az anyagcsere-pályákért folytatott versengés hozzájárul a két vitamin között megfigyelt gátló hatáshoz.

Ezenkívül a D-vitamin és az A-vitamin receptorai kölcsönhatásba léphetnek, és befolyásolhatják egymás jelátviteli útvonalait. Tanulmányok kimutatták, hogy az aktivált D-vitamin receptor (VDR) gátolhatja a retinsav receptorok (RAR-ok) aktivitását, ezáltal hátrányosan befolyásolva az A-vitamin működésében részt vevő gének aktivitását. Ez a receptor áthallás erősen hozzájárul a D-vitamin és az A-vitamin közötti gátló kölcsönhatáshoz, befolyásolva biológiai hozzáférhetőségüket és élettani hatásaikat.

 

Egészségre gyakorolt ​​hatás:

A D-vitamin és az A-vitamin gátlása fontos hatással van az emberi egészségre. Mindkét vitamin kiegyensúlyozott s immunműködéshez, a csontok egészségéhez és más élettani folyamatokhoz. E vitaminok bevitelének egyensúlyhiánya valójában hátráltathatja a megfelelő hasznosulást. Például a D-vitamin-kiegészítők túlzott bevitele befolyásolhatja a retinoidfüggő folyamatokat, beleértve a látást és a sejtdifferenciálódást. Ezzel szemben az A-vitamin túlzott bevitele akadályozhatja a D-vitaminnak a kalcium felszívódására és az immunválaszra gyakorolt ​​hatását. Tekintettel a D-vitamin és az A-vitamin összetett kölcsönhatására, elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük ezeket a gátló kölcsönhatásokat! Fontos hogy ezek a vitaminok megfelelően adagolva és egymástól időben elkülönítve legyenek fogyasztva a megfelelő hasznosulás érdekében.

Próbálja ki most a Harmony Lab saját fejlesztésű kétfázisú gyógynövény és vitamin komplexét, a biológiai ritmus szabályozó Cirka-Diánát, melynek tervezésekor odafigyeltünk az ehhez hasonló kölcsönhatásokra is!