Blog

14 álomsegítő gyógynövény a mindennapokra

Dr. Hornung Ákos Kálmán
2024.06.16 10:56
14 álomsegítő gyógynövény a mindennapokra

Ahogy egyre inkább a természetes gyógymódok és természetazonos megoldások felé fordulunk, a nyugtató, altató és stresszoldó hatással rendelkező gyógynövények sűrűjében találhatjuk magunkat. Minden ember más, és ha nehézségeink vannak az alvással, az is egyéni okokra vezethető vissza. Így, ha valóban segíteni akarunk magunkon, érdemes több hatóanyagot is kipróbálni, hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbb gyógynövényeket.

Én magam az immunológia és molekuláris biológia területén ténykedve lassan két éve kezdtem komolyan foglalkozni az alvásidő és alvásminőség természetes úton történő javításával. Saját gyógynövény alapú készítményeim fejlesztésekor gondosan figyelembe kellett vennem azokat a hatóanyagokat, melyek szóba jöhetnek egy alvás segítő gyógynövényi étrendkiegészítő létrehozásakor. Itt sorra veszem a 14 növényt, amik közül a végső kombinációk kerültek ki.

 1. Golgotavirág (Passiflora): A Golgotavirág nyugtató tulajdonságairól ismert, és gyakran használják stressz és szorongás enyhítésére. Flavonoidokat, például krizint és benzoflavont tartalmaz, amelyek szorongásoldó hatást fejtenek ki az agyban, különösen a GABA-szint (Gamma-amino-vajsav) növelésével. A Golgotavirágot különféle módokon használják, például tea és tinktúra formában, illetve kivonatolt kiegészítőket kapszulában. Nyugtató hatása miatt különösen előnyös a relaxáció elősegítése és az alvásminőség javítása szempontjából. A Passiflora általában biztonságosnak tekinthető, de a lehetséges kölcsönhatások miatt óvatosság javasolt terhes nőknél és egyes vényköteles nyugtatókat szedőknél.
 2. Valeriána (Macskagyökér): A macskagyökér egy népszerű gyógynövény az álmatlanság és a szorongás ellen. Fő vegyületei a valeninsav és a valepotriátok, amelyek fokozzák a GABA aktivitást az agyban. Ez ellazító és nyugtató hatást eredményez. A macskagyökeret gyakran teaként vagy kapszula formájában fogyasztják. Segítségével gyorsabban aludhatunk el és javíthatja az alvás minőségét anélkül, hogy reggeli álmosságot okozna. Egyesek azonban gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket vagy élénk álmokat tapasztalhatnak. A Valérián általában biztonságos, de a hosszú távú használat (több hónap) esetén érdemes szünetet tartani, és kölcsönhatásba léphet bizonyos antidepresszánsokkal és allergia gyógyszerekkel.
 3. Kamilla (Matricaria recutita): A kamilla egy gyengéd gyógynövény, amely nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Flavonoidokat, például apigenint tartalmaz, amelyek az agy benzodiazepin receptoraihoz kötődnek, ez pedig ellazít és stresszoldó hatású. A kamillát általában teaként fogyasztják, és gyakran használják szorongás enyhítésére, gyomor-bélrendszeri problémák enyhítésére és enyhe nyugtató-altató-ként. Általában biztonságos gyermekek számára is, de az Asteraceae családba tartozó növényekre allergiásoknak kerülniük kell. A kamilla kölcsönhatásba léphet vérhígító gyógyszerekkel is, aki véralvadásgátló terápiában vesz részt konzultáljon orvosával.
 4. Levendula (Lavandula angustifolia): A levendulát kellemes illata és idegrendszeri nyugtató hatása miatt használják. Fő vegyületei a linalool és linalil-acetát, amelyek szorongásoldó és nyugtató hatást fejtenek ki. A levendulát gyakran használják aromaterápiában, illóolajként, vagy teákban és néha kapszulában. Ismeret szorongáscsökkentő, segíti az ellazulást és javítja az alvás minőségét. A levendula általában biztonságos, ha külsőleg vagy belélegezve használják, de a szájon át történő fogyasztást óvatosan kell kezelni, különösen nagyobb mennyiségben, mert komoly gyomor-bélrendszeri irritációt idézhet elő.
 5. Citromfű (Melissa officinalis): A citromfű egy citrom illatú gyógynövény, amely nyugtató és hangulatjavító hatásairól ismert. Vegyületei a rozmarinsav és flavonoidok, amelyek antioxidáns és szorongásoldó tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában teaként fogyasztják, vagy aromaterápiában használják. Hatékonyan csökkenti a stresszt, a szorongást és segíti az ellazulást. A citromfű általában biztonságos a legtöbb ember számára, de kölcsönhatásba léphet vényköteles nyugtatókkal és pajzsmirigy-gyógyszerekkel.
 6. Csukóka (Scutellaria lateriflora): A Csukóka egy idegerősítő, amely nyugtató és görcsoldó hatásáról ismert. Flavonoidokat, például baikalint tartalmaz, amelyek szorongásoldó hatást fejtenek ki az agy GABA receptorain keresztül. A Csukókát általában teaként vagy tinktúra formájában fogyasztják. Hatékonyan csökkenti a szorongást, elősegíti az ellazulást és javítja az alvás minőségét. A Csukóka általában biztonságos, ha mértékkel használják, de nagy adagok álmosságot és szédülést okozhatnak. Terhes nőknél és májbetegségben szenvedőknél kerülni kell.
 7. Ginzeng (Panax ginseng): A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet. Ginzenozidokat tartalmaz, melyek modulálják a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyt és javítják a stressztűrő képességet. A ginzenget általában teaként vagy kapszula formájában fogyasztják. Hatása alatt energikusabbnak érezzük magunkat, csökkenti a fáradtságot és javítja a kognitív funkciókat. A ginzeng általában biztonságos, de néhány embernél álmatlanságot vagy gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat.
 8. Ashwagandha (Withania somnifera): Az Ashwagandha egy adaptogén gyógynövény, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használnak a stressz leküzdésére és a vitalitás fokozására. Olyan vegyületeket tartalmaz, mint a withanolid, amelyek módosítják a stresszhormonok szintjét és javítják a stressztűrő képességet. Az ashwagandhát általában por, kapszula vagy tea formájában fogyasztják. Hatékony szorongás ellen, javítja az alvás minőségét és javítja az általános közérzetet. Az ashwagandha általában biztonságos, de óvatosság javasolt terhes nők és autoimmun betegségekben szenvedők esetében. Bizonyos gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet.Ashwagandha: Uses, Benefits & Side Effects - PharmEasy Blog
 9. Kava (Piper methysticum): A Kava egy hagyományos gyógynövény, amely a Csendes-óceán déli szigetein honos. Nyugtató és szorongásoldó tulajdonságairól ismert, gyakran használják stresszoldásra. A Kava kavalaktonoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek kölcsönhatásba lépnek agyi receptorokkal, különösen a GABA receptorokkal, és nyugtató hatást váltanak ki. Óvatosan használjuk a kava-t a hosszú távú vagy túlzott használat esetén fennálló lehetséges májtoxicitás miatt.
 10. Rhodiola (Rhodiola rosea): A Rhodiola, más néven aranygyökér vagy sarkvidéki gyökér, az orosz és skandináv népi gyógyászatban hagyományosan használt adaptogén gyógynövény. Ismeretes, hogy képes növelni a stresszel szembeni ellenálló képességet, valamint javítja a szellemi és fizikai teljesítményt. A Rhodiola olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a rozavinok és a szalidrozid, amelyek módosítják a stresszhormonok szintjét és fokozzák a sejtek energia anyagcseréjét. Segíthet csökkenteni a fáradtságot, javíthatja a hangulatot és támogatja a kognitív funkciókat.
 11. Kaliforniai mák (Eschscholzia californica): A kaliforniai mák egy gyengéd nyugtató hatású gyógynövény, amely Észak-Amerikában őshonos. Alkaloidokat, például kalifornidint és protopint tartalmaz, amelyek enyhe nyugtató és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. A kaliforniai mákot gyakran használják a relaxáció elősegítésére, a szorongás enyhítésére és az alvás minőségének javítására. Biztonságosnak tekinthető és nem okoz függőséget, ezért alkalmas gyermekek számára is.
 12. Komló (Humulus lupulus): A komló a sörfőzéshez általánosan használt komlónövény női virága. Nyugtató tulajdonságokkal is rendelkeznek, és hagyományosan relaxációhoz és az alvás elősegítésére használják. A komló olyan vegyületeket tartalmaz, mint a humulon és a lupulon, amelyek enyhe nyugtatóként hatnak. A komlót gyakran kombinálják más gyógynövényekkel, például macskagyökérrel vagy kamillával, hogy fokozzák nyugtató hatásukat.
 13. Macskamenta (Nepeta cataria): A macskamenta a menta család tagja, amely macskákra és emberekre egyaránt nyugtató hatásáról ismert. Vegyülete a nepetalakton, amely enyhe nyugtatóként és relaxánsként hat. A macskamentát gyakran használják az idegesség, a nyugtalanság és az álmatlanság enyhítésére. Teaként vagy tinktúraként fogyasztható, és általában biztonságos a legtöbb ember számára.
 14. Hársfa (Tilia spp.): A hársfa Európában és Észak-Amerikában őshonos virágzó fa. Nyugtató és idegerősítő tulajdonságai miatt ismert, gyakran használják a stressz, a szorongás és az idegi feszültség csökkentésére. A hársfa virágai flavonoidokat és illóolajokat tartalmaznak, amelyek enyhe nyugtató és izomlazító hatást fejtenek ki. A hársfatea népszerű relaxációhoz és az alvásminőség javítására.

 

A lista természetesen nem foglal magában minden altató vagy relaxáló hatású gyógynövényt. Ezek csupán a fő csapásvonalak voltak a saját fejlesztéseim során, mivel közülük sokan jól kombinálhatóak egymással, illetve minimális mellékhatásokkal rendelkeznek.