"Két nappal a szedés megkezdése után az éjszakai többszöri felébredés megszűnt. Egy héttel a szedés megkezdése után kezdtem érezni, hogy napközben élénkebb vagyok a fáradtság érzésem eltűnt a délutáni bealvások is elmaradtak."

Sándor

"Sikerült hét órát aludnom egyben. Nagyon köszönöm!"

Andrea


 

A napi, Cirkadián ritmus határozza meg, hogy mikor vagyunk éberek és mikor álmosodunk el, de a napközbeni közérzetünket is megszabja.

A cirkadián szó jelentése „körülbelül egy nap”. Olyan 24 órás biológiai ciklus, ami élettani folyamatainkat irányítja a nap során. Ez biztosítja, hogy szervezetünk aktív és ellenálló maradhasson a stresszel szemben a nap folyamán, majd nyugalmi állapotba tudjon kerülni éjszaka.

A modern, stresszes életvitel befolyásolja a belső óránk működését és idővel felboríthatja a Cirkadián ritmust. Ez sok esetben megromlott közérzetet, súlygyarapodást és rossz alvásminőséget okoz.

 

A Cirka-Diána kapszuláinak vitamin- és gyógynövény-összetétele a nappali stresszoldást és az éjszakai pihenést egyszerre szolgálja

Ezt ötféle gyógynövény és hétféle vitamin gondos adagolásával érjük el.

A kapszulák pontos összetételét Dr. Hornung Ákos molekuláris és immunbiológus fejlesztette ki, a legmodernebb rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján a dietetika és Gyógynövénytan területén.

A reggeli kapszula gyógynövényei stresszoldó és élénkítő hatásúak, míg az éjszakai kapszula a pihentető alvást szolgálja. Az eltérő vitamin-profilok segítik a gyógynövény komponensek leghatékonyabb hasznosulását.

Kevesen tudják, és a piacon elérhető vitamin és gyógynövény készítmények általában el is hanyagolják azt a tényt, hogy ezek a hatóanyagok akadályozhatják is egymás hasznosulását a szervezetben, ha rossz kombinációban vagy nem megfelelő napszakban vesszük be őket! A Cirka-Diána tervezésekor ezeket a faktorokat is figyelembe vettük, hogy a maximális hatásfokot érhessük el kizárólag természetes hatóanyagok felhasználása mellett.

 

"Végig alszom az éjszakákat. Hosszú ideje, ha megébredtem éjszaka, a tinnituszos fülzúgástól nehéz volt visszaaludni. Most átalszom az éjszakákat. Viszonylag későn feküdtem eddig, éjfél-1, de most ha 11 körül fekszek is végig ébredés mentes az éjszaka."

Molnár Péter

Szervezetünk saját belső órával rendelkezik.

Az orvostudomány számára már régóta ismert, hogy ez a napi, vagyis Cirkadián ritmus szabja meg mikor vagyunk éberek, és hogy mikor álmosodunk el.

Amikor este álmatlanul forgolódunk, majd nap közben kimerültek vagy stresszesek vagyunk, az gyakran a Cirkadián ritmus felborulásának tudható be.

 

A cirkadián szó jelentése „körülbelül egy nap”. Olyan 24 órás biológiai ciklus, ami élettani folyamatainkat irányítja a nap során. Ez a belső óránk, amely biztosítja, hogy szervezetünk aktív és ellenálló maradhasson a stresszel szemben a nap folyamán, majd nyugalmi állapotba tudjon kerülni éjszaka.

A modern, stresszes életvitel befolyásolja a belső óránk működését és idővel felboríthatja a Cirkadián ritmust. Ez napközbeni kimerültséghez és éjszakai álmatlansághoz vezet, vagy rossz alvásminőséget, éjjeli ébredéseket okoz.

 

 

 

"A Cirka-Diána szedése alatt a legszembetűnőbb az volt számomra, hogy sokkal nyugodtabb voltam, mint előtte. Nem idegeskedtem annyit."

T. Krisztina

 

 

 

 

Cirka-Diána: Aktivizáló reggeli, és altató esti hatóanyagok

 

A Reggeli kapszula vitamintartalma mellett Ginzeng és Gyömbér kivonatot tartalmaz.

A Ginzeng fókuszálja a figyelmet, a koffeinhez hasonló élénkítő hatással rendelkezik, és immunerősítő hatású.

A Gyömbér hatékony gyomornyugtató, valamint emelheti az agy szerotonin és dopamin szintjét, ami közérzetjavító hatást fejt ki. A gyömbér kivonat hosszútávú szedése jótékony hatású az emlékező képességre is. 

A D-vitamin hiányt az álmatlanság kutatása során már azonosították kiváltó okként, illetve kimutatták a D-vitamin szerepét a cirkadián-ritmus szabályozásában, és az alvás minőségének javításában. A hatásmechanizmus még nem ismert, de az agy alvást irányító központjaiban nagy mennyiségű D-vitamin receptor található. A D-vitamin a reggeli kapszulában kapott helyet, mert a szintje csak több hetes kúrával, fokozatosan emelhető meg, így nem szükséges a szedését időzíteni. Továbbá fontos elkülönítve adagolni az A-vitamintól, ami így az esti tabletta részévé vált. 

Az E-vitamin (tokoferol) erős antioxidáns hatású, a központi idegrendszert védő hatása van. Korábban kimutatták jótékony hatását az alvás közbeni légzés szabályozásában.

A C-vitamin sok ismert pozitív hatása mellett segít az E-vitamin hasznosításában, elősegíti felvételét a sejtekbe, és felerősítik egymás antioxidáns hatását.

A B1-vitaminnak fontos szerepe van az anyagcserefolyamatokban és hozzájárul a lekötött energiatartalékok felszabadításához. Emellett közérzetjavító hatását is kimutatták.

Az Esti kapszula Golgotavirág, Citromfű és Valeriána tartalma a nyugodt és pihentető alvást segíti elő.

Ezen gyógynövények kombinációjában a Golgotavirágot régóta használják álmatlanság és szorongás kezelésére, a Citromfűnek és Macskagyökérnek (Valeriána) pedig a középkor óta nyugtató, altató és stresszoldó hatást tulajdonítanak.

Az A-vitamin alapvető a cirkadián ritmus szabályozásában, hiányában a belső ritmus felborul. Az A- és D- vitaminok gátolják egymás felvételét, így fontos, hogy a Cirka-Diánában más multivitaminokkal ellentétben ezek külön kapszulában találhatóak.

A B vitaminok, fontos szerepet játszanak a megfelelő álomciklus fenntartásban, hiányukban pedig álmatlanság alakulhat ki. Kutatások kimutatták, hogy a megemelt B6 vitamin bevitel megnövelheti az alvás átlagos időtartamát és minőségét. A napközbeni kávéfogyasztás gátolja a B-vitaminok felvételét, ezért a Cirka-Diánában a B5 és B6 vitaminok az esti kapszulába kerültek.

 

 

"1-2 este nehezen aludtam el, viszont 5 órát egyben sikerült aludnom, felébredés után könnyen visszaaludtam. A 3. este könnyebben elaludtam,szintén 5 órát egyben, majd kétszer felébredtem, de vissza is tudtam aludni utána. Azóta szinte minden estém ugyanaz. Összesen 7 órát sikerül tőle pihennem. Köszönöm még egyszer."

K. Ágnes

 

Tanácsok a Cirkadián ritmus javításához és a mélyebb alváshoz

A megfelelő nappali aktivitás és pihentető alvás érdekében érdemes fontolóra venni a következő tanácsokat:

 • Lefekvés előtt 7 órával már ne fogyasszunk kávét vagy más koffein tartalmú italt.
 • Lefekvés előtt 4 órával már ne végezzünk megerőltető testedzést.
 • Lefekvés előtt 3 órával már ne együnk és ne fogyasszunk alkoholt.
 • Lefekvés előtt 1 órával már kerüljük a TV-készülékek, telefonok, LED-ek fényét.
 • Világításhoz használjunk "meleg" fényű (sárgás színű) fényforrást. A "tiszta" vagy "hideg" fehér LED-ek erős kék fény komponenst tartalmaznak ami zavarja a Cirkadián ritmust és arra ösztönzi az agyunkat, hogy maradjon ébren.
 • Az ébresztőnket úgy állítsuk be, hogy az alvással töltött idő osztható legyen 90 perccel. (Bár ez még nem nyert teljes bizonyítást, nagy a valószínűsége, hogy a normál alvási ciklusok az átlag ember esetén kb 90 perces ritmust követnek. A kipihent ébredéshez az a legelőnyösebb, ha egy ilyen ciklus végéhez igazítjuk az ébredést.)

 

 

 

"Egyebként is jó alvóként még minőségibbnek éreztem az alvást. Feleségem elmondása szerint jóval kevesebbet horkoltam. Nem ébredtem fel a kisebb zajokra, pedig régebben könnyen felriadtam ilyenekre."

T. János

 

"Végig alszom az éjszakákat. Hosszú ideje, ha megébredtem éjszaka, a tinnituszos fülzúgástól nehéz volt visszaaludni. Most átalszom az éjszakákat. Viszonylag későn feküdtem eddig, éjfél-1, de most ha 11 körül fekszek is végig ébredés mentes az éjszaka."

Molnár Péter

Referenciák

 1. Neuroprotective Evaluation of Extract of Ginger (Zingiber officinale) Root in Monosodium Glutamate-Induced Toxicity in Defferent Brain Areas Male Albino Rats DOI: 10.3923/pjbs.2009.201.212
 2. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women. doi: 10.1155/2012/383062
 3. The lullaby of the sun: the role of vitamin D in sleep disturbance. DOI: 10.1016/j.sleep.2018.10.033
 4. Vitamin D and Actigraphic Sleep Outcomes in Older Community-Dwelling Men: The MrOS Sleep Study doi: 10.5665/sleep.4408
 5. The world epidemic of sleep disorders is linked to vitamin D deficiency doi:10.1016/j.mehy.2012.03.031
 6. Les interactions entre les vitamines A, D, E et K : synergie et/ou compétition DOI:10.1684/ocl.2011.0376
 7. Neuroprotective Potentials of Natural Vitamin E for Cerebral Small Vessel Disease DOI: 10.5772/intechopen.91028.
 8. Antioxidant vitamins prevent oxidative and carbonyl stress in an animal model of obstructive sleep apnea DOI: 10.1007/s11325-012-0728-9
 9. 9, Thiamine supplementation mood and cognitive functioning. Psychopharmacology (1997) 129:66–71. doi: 10.1007/s002130050163
 10. The rhythm of retinoids in the brain doi: 10.1111/jnc.12620;
 11. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review doi: 10.3390/nu8020068
 12. Coffee Consumption and Circulating B-Vitamins in Healthy Middle-Aged Men and Women DOI: 10.1373/clinchem.2008.10346